Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Ormar/ och andra giftiga djur

King Kobra - Thailand

King Kobra
Trots att Thailand är ett paradisland med vackra turkosa hav, sandvita stränder och grönskande oaser, finns det också farliga djur. Både på land och i vattnet.

Kunskap om olika djur och insekter är inte fel att ha. Ni kan läsa om fler djur här även om det mesta är översatt efter bästa förmåga. 


Detta inlägg ska dock inte avskräcka er från att besöka Thailand, men vi måste inse att det alltid finns baksida med allt och det är viktigt att vara förberedd ifall något dåligt skulle inträffa i samband med giftiga djur och insekter. Enligt erfarenhet, händer det väldigt sällan.


Jag vill väl påstå att solen, korallhaven, de spektakulära landskapen, människorna och den fantastisk maten kompenserar allt som eventuellt skulle vara negativt och den lilla risk som finns när det gäller att stöta på något otäckt giftigt djur eller insekter.

Några farliga djur och insekter

 • Giftiga ormar 
 • Jätte tusenfotingar
 • Maneter 
 • Koraller
 • Myggor 
 • Skorpioner
 • Spindlar 
 • Myror 
 • Lejon fisk
 • Giftiga larver 
 • Hundar 
 • Apor 
 • leeches

Ormar

Om ni befinner er i ett grönområde eller går barfota i högt gräs, finns det även en risk att det finns ormar. Så väl på landet som i innerstadens parker och hotellträdgårdar.

Den goda nyheten är de oftast hasar sig bort om de ser dig komma. 

Den dåliga nyheten kommer först om du råkar trampa på en orm. Därför är det viktigt att du tittar vart du sätter dina fötter om du går genom ett öppet gräsområde eller liknande.

Spottkobran är kapabel till att spruta gift i en persons ögon från tre meters håll. Därför är det väldigt viktigt att du håller avstånd om du av någon minimal anledning skulle se en kobra.


Försök inte att döda en orm, då det är väldigt farligt för en okunnig person. 


De riktigt farliga och giftiga ormarna är kobror och näsgropsormar (pit viper)
pit viper


Första hjälpen vid ormbett - Kolla även denna länk 

Gör så här
Tvätta omedelbart (så fort som möjligt) såret med tvål och vatten, immobilisera det bitna området och håll såret lägre än hjärtat. Om du har ett sjukhus mer än en halvtimme bort ska bandage knytas en liten bit ovanför såret för att minska spridningen av giftet. Bandaget bör vara löst nog för att få under ett finger.


Jätte tusenfotingar - Giant Centipedes

Jättetusenfotingar finns överallt i hela Thailand. De dyker upp i både tätort som skogar. En tusenfoting kan växa till storleken av en mans underarm. 

Liksom en hel del andra insekter i tropikerna, om det regnar kraftigt, kan jätte tusenfotingar vilja komma inomhus för att undvika drunkning. 


En sko eller väska är praktisk plats för tusenfotingar för att gömma sig i och om de blir överraskade kan det hända att det biter.

Deras bett är inte dödande, men man kan få en svår smärta under ca tre till fyra dagar, som en spruta morfin endast kommer ta udden av.

Bitmärken från en jättetusenfoting liknar bettet från en liten orm och om en tusenfoting biter dig kan det misstas för ett ormbett i mörker.

Den som blir biten av en jättetusenfoting kräver stelkramp, smärtstillande och vila. I fall där allergisk reaktion uppstår kan man behöva någon slags andningshjälp.

De är stora nog att se i dagsljus, men för din egen skull gå inte utan skor utomhus i mörker och för att vara på den säkra sidan, ha tofflor på dig inomhus om du inte kan tända lampor.


Läs mer på denna sida: Thailand Dangerous Animals och på Thailand Snakes

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE