Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

10 saker du borde veta innan du tar taxi i Bangkok

Alla som har besökt Thailand kommer någon gång att besöka Bangkok och då kan det vara bra att veta vad och vilken taxi man ska undvika och vilka man kan åka med.

Det finns massor tuk-tuks i Bangkok och det är lätt att bli lurade av dessa chaufförer om man inte är uppmärksam. Även vanliga taxibilar kan köra med fula knep för att lura turister på pengar, det gäller alltså att vara uppmärksam.


Vi har flera gånger åkt taxi till förutbestämt pris, men vi har under årens lopp lärt oss att det bästa och billigaste färdsättet är att ta en taximeter.

Det är lite olika priser på startavgift och km-kostnader beroende på dag, tid på dygnet och vart man är i Bangkok.

I Ban Phe finns inga taximeters utan då är det songtaews som gäller eller förbokad taxi/minibuss till fasta och "dyrare" priser.

Det är lite synd tycker jag, för det blir väldigt dyrt i längden om man skulle behöva åka taxi ofta. Vi kör ju för det mesta själva då det är smidigast, men ibland vill vi kunna koppla av och inte behöva tänka på att köra själva.

Bildresultat för swethaiparadise taxi bild

10 Tips för Bangkok Taxis

1. Taxibilarnas färger? 
Bangkoks taxibilar är mycket färgglada, särskilt synliga är de rosa taxibilarna. Färgerna betyder inget speciellt för oss, utan det är bara olika företag men priser och funktioner är desamma.

2. Tillgängliga taxibilar? 
Tillgängliga taxibilar har en glödande röd lampa med texten "LEDIG"

3. Taxameter priser? 
I en av de färgglada taxibilarna ska man inte behöva förhandla om något pris eftersom alla taxibilar i Bangkok ska använda taxameter. 
En chaufför som vägrar att sätta igång taxametern är varning om att något är skumt. Kliv ur och byt taxi direkt. Taxibilar som ofta står och väntar utanför hotell är vanligtvis misstänkta chaufförer som vill förhandla om priset och inte använda sig av taxameter.

4. Ovilliga chaufförer? 
Bli inte förvånad om någon chauffören skulle vägra att köra dig dit vill åka. Även om du egentligen inte kan göra så mycket, kan du kan anmäla chauffören/taxin till transportavdelningen på Hotline 1584. 
Viktigt: Ta en bild av bilskylten (de skyltar som finns inne- och utanför hytten). Du kan också ladda ner  appen DLT Taxi där du kan rapportera direkt. 
Övrigt: Kliv ur och ta en annan taxi!

5. Haffa en taxi?
Det är ok att haffa en taxi vid tex en busshållplats om inte någon buss närmar sig, annars kan man förvänta sig att bli tutat på.

6. Taxi Scams?
Taxi scams som tex Tuk-tuks, se upp för övertrevliga och ihärdiga taxichaufförer som erbjuder att ta dig till "speciella och bra platser" som de föreslår, hoppa över det och tacka bestämt nej! Lita på din intuition. Om du magkänslan säger att det verkar skumt, är det troligen skumt. Stå över och ta nästa tuk-tuk, om du bestämt vill åka tuk-tuk. 

Bildresultat för swethaiparadise taxi bild

7. Taxichaufförer och lokalkännedom?
Förvänta dig inte att taxichaufförer ska veta var alla caféer, restauranger och gathörn ligger inne i Bangkok. Staden är stor så det är svårt att ha lokalkännedom om alla platser. Tips är att ha med sig en karta eller tex ett visitkort med namn och adress till hotellet eller platsen dit ni ska, om möjligt, gärna skrivet på Thailändska.

8. Akta dig när du kliver ur taxin! 
Om du måste kliva ur taxin på den sida där det kör fordon, se dig noga för innan du öppnar taxidörren så det inte kommer tex motorbikes smygandes bakom taxin. Mitt bästa tips är att kliva ur taxin vid en vägren eller trottoar istället för att undvika olyckor.

9. Dricks? 
Dricks till taxichaufförer behövs inte, men gärna avrundning uppåt på taxameterpriset till närmaste 5 eller 10 baht är ganska vanlig. Det är en bra sak att göra eftersom taxichauffören tjänar ganska lite, arbetar många långa timmar, under ofta stressiga förhållanden. 
Men kom ihåg: Taxichaufförer har av någon anledning ALDRIG växel, därför är det viktigt du har småsedlar och mynt att betala din resa med. Om resan kostar 38 bath och du bara har 100 bath, kommer du som oftast inte få tillbaka någon växel.

10. Kvarglömda tillhörigheter!
Se till att du inte glömt eller tappat värdesaker eller annat i taxin, innan du betalar och stiger ur. Om du glömmer eller tappar något i taxin kommer du garanterat aldrig att få tillbaka det. 
Håll koll på dina grejer och få med dig allt ur taxin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE