Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Swethaiparadise - Bra tips ang maneter


Brännmaneter i Thailand


Jag läste på Annikas blogg ett inlägg om brännmaneter och andra giftiga/dödliga maneter som jag tänkte skriva om här, med en länk till hennes inlägg. 


Jag har alltid badat i havet, både när det varit grumligt på grund av vågor och när det varit spegelblankt. Jag har stött på småmaneter och sett döda giftmaneter på stranden men trots detta badar jag i havet. Jag tror att manet heter Capon på Thai. Kubmaneten heter kallas stinger. Ni kan läsa om en tragisk händelse på Koh Samui om just kubmaneten på AftonbladetFrån Annikas blogg: Enligt Dr Sithichai Veeranachai är det bästa sättet att undvika att bli bränd av en manet, att helt enkelt inte bada i havet. 
Om man nu ändå vill bada ska man undvika att bada i grumligt vatten, när det regnar, är molnigt eller tidigt på morgonen, i skymningen eller på natten. Vid dessa tidpunkter söker sig maneterna närmare land och det kan vara brännmaneter. 
Det bästa är att bada när det är soligt och fint väder samt att vattnet är så klart att man kan se vad som finns omkring oss. Undvik att simma på djupt vatten då maneter kan finnas där och en del har långa tentakler så du kan inte se dem. Dessutom om du blir bränd är det lättare att ta sig upp på land om man befinner sig nära stranden. 
Vad gör man då om man nu skulle bli bränd av en manet. Alla maneter är inte livsfarliga men kan ge rejäla brännskador om man har otur. Blir du bränd skrapa bort tentaklerna från huden med ett kreditkort, gnugga inte får då förstärker du brännskadan. Häll på havsvatten på det skadade hudpartiet, inte dricks- eller kranvatten, du kan även hälla på sodavatten, coca cola eller annan läsk men inte öl eller annan alkoholhaltig dryck. 
Det bästa är att hälla på vinäger, om det finns tillgång till det, och krossade strandslingerväxter som kallas för Sea morning glory. Gnugga inte utan lägg bara på växten på det utsatta stället/ställena på huden.

Sök sjukhusvård efter den akuta behandlingen om skadan är stor.
Här kan ni läsa mer och se bilder om just detta inlägg.


Välkommen till paradiset och det genuina Thailand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE