Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Swethaiparadise - Köpa bostad i Thailand

När vi köpte vår Bostad anlitade vi:

Anders Lundahl

Fastighetsmäklare
Pattaya/Thailand

Han har på sin sida förtydligat ganska mycket gällande lagarna när man köper bostad/mark i Thailand och jag tycker absolut att det är värt att läsa. Här kommer en försmak av texten på hans sida.
Leasing, ett så kallat ”leasehold” går ut på att man hyr marken men kan äga huset. Man kan leasa marken i max 30 år enligt thailändsk lagstiftning. En del påstår att man kan förlänga det 30 + 30 + 30, men det kan man inte enligt lagen. Om den som äger marken efter de 30 åren inte vill förlänga ytterligare, så är det bara att ge sig. Klausulen med förlängning är inte värt pappret det är skrivit på om det kommer i en domstol. En annan sak som är mer besvärande för leasing är att det inte är arvsberättigat, de flesta vill lämna den egendom de förvärvat till sina efterkommande vid sin bortgång. Speciellt med tanke på hur prisutvecklingen i Thailand har sett ut de sista tjugo åren där fastighetsvärdet fördubblats flera gånger om. 
För att ta ett exempel av många så förmedlade vi ett radhus i Pattaya city sommaren 2011, ägaren från Holland som anlitade oss hade betalt 290 000 baht (ca 60 000 kronor) 1998 och nu fick han 2 miljoner baht (ca 400 000 kronor). Om man nu väljer att leasa så skall man leasa av ett certifierat bolag som inte kan belånas och därmed inte gå i konkurs eller dö, då har man det i 30 år men inte mer. Man skall av den anledningen aldrig leasa från en thailändsk privatperson. Leasar man sin mark är man skyldig att betala fastighetsskatt i Sverige, enligt lagen om fritidshus i utlandet.
På grund av ovan nämnda nackdelar med leasing så förvärvar de flesta utländska investerare (både kommersiella och privata) sina fastigheter i ett thailändskt aktiebolag, så kallat company limited (co, ltd). Ett sådant AB är en thailändsk juridisk person och kan därmed äga mark i Thailand. 
I det här fallet finns ingen tidsbegränsning som vid leasing, man kan testamentera sin fastighet till vem man vill vid dödsfall, man behöver inte markägarens tillstånd vid försäljning och man kan alltså själv göra alla förändringar som kan uppstå med fastigheten utan att vara beroende av någons underskrift eller godkännande. Man betalar heller ingen skatt för detta i Sverige eftersom bolaget är en thailändsk juridisk person, och en thailändsk juridisk person är inte skattskyldig i Sverige.
Texten är saxad från http://www.scandicproperty.com/

5 kommentarer:

 1. Om man är född i Thailand och sedan adopterad som barn till Sverige är man då Thailändare eller svensk vid husköp/ markköp ?

  SvaraRadera
 2. Svar till anonym: jag antar att det beror på vilket medborgarskap man har ;-)

  Stina

  SvaraRadera
 3. I Scandicpropertys text anger fastighetsmäklare Anders Lundahl:
  "Leasar man sin mark är man skyldig att betala fastighetsskatt i Sverige, enligt lagen om fritidshus i utlandet."

  Ett märkligt påstående eftersom fastighetsskatt för privatbostad avskaffades i januari 2008. Se urklipp från Skatteverkets hemsida.

  "Fastighetsskatt för privatbostad i utlandet avskaffades fr.o.m. den 1 januari 2008. Någon svensk fastighetsavgift för privatbostad i utlandet har inte införts."

  http://www.skatteverket.se/privat/skatter/fastigheterbostad/bostadiutlandet.4.233f91f71260075abe8800033670.html

  Det blir ju svårt att sätta någon tilltro till att en fastighetsmäklare som inte ens håller reda på en sådan elementär sak i vår svensk skattelagstiftning ska behärska den byråkratiska thailändska lagstiftningen. En sådan mäklare skulle åtminstone jag akta mig för. Till saken hör dessutom att det inte finns, och aldrig har funnits, något som heter "Lagen om fritidshus".

  SvaraRadera
 4. Har flera bekanta som köpt hus i Thailand så de tipsar säkert om det skulle bli aktuellt....

  SvaraRadera
 5. Christer: Jag skrev att han förtydligade en hel del saker. Att han har skrivit fel om skatter och annat i Sverige är inte min sak att yttra mig om. Vi är nöjda med all hjälp vi fick vid vårt köp.

  /Stina

  Ninja: Det är ju bra!
  /Stina

  Tack för era kommentarer.

  SvaraRadera

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE