Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Swethaiparadise - Songkran

Nu börjar tiden går neråt, det är bara 1 månad och 18 dagar tills vi ska åka. jag längtar så det gör ont i hjärta och själ, fast inte på ett dåligt sätt.

Det är första gången som jag och Joachim kommer fira Songkran i Thailand (13-15 april) det ska bli spännande.

Bilden är lånad från internet
Chock dii pi mai betyder Gott Nytt År och det säger man när det thailändska nyåret startar!

Songkran är den traditionella thailändska nyårsfestivalen. Det är en fest som omfattar goodwill, kärlek, medkänsla och tacksamhet och man använder vatten som uttrycksmedel.


Ordet Songkran kommer från sanskrit betyder att man förflyttar eller steg framåt.

Vad man får göra under Songkran

För att fira Songkran finns det många aktiviteter i hela Thailand som varierar beroende på regionala traditioner. Några av de omfattar...

• Rengöring av hus och offentliga miljöer som tempel, skolor och kontor för att välkomna det nya året med renlighet och nystart.

Bilden är lånad från internet
• Erbjuda allmosor till munkarna i hängivenhet till äldre förfäder, gå till templen för att lyssna på buddhistisk  predikan.

• Det är vanligt förekommande under Songkran att frigöra fåglar och fiskar tillbaka till sin naturliga miljö.

• Badkastning på Buddha bilder och munkar för att få välsignelse för det nya året.

• Bygga sand pagoder på tempelmarken. Att ta sand in i templet utgångspunkt är uppskattat eftersom sanden kan användas eller återanvändas för uppförande eller en restaurering avett tempel

• Hälla vatten på äldre familjemedlemmar för att visa respekt och tacksamhet och be om deras välsignelse.

• Att kasta vatten på varandra på ett vänligt sätt genom att använda rent eller parfymerade vatten, utbyta nyårs hälsningar under vattenspelen och i tveksamma fall, be om lov innan man kastar vatten på någon för att han eller hon kanske inte vill bli blöt ;-)

Bilden är lånad från internet
På Songkran skall låta bli.....

- Att kasta smutsigt vatten, is, blandningar av farligt föremål såsom färg, växtfrön, etc. som kan orsaka skador i människors ögon eller andra delar av kroppen.

• Att kasta vatten på människor som åker på fordon såsom motorcyklar och bilar etc. vilket kan orsaka allvarliga olyckor.

• Att använda modifierade prylar som PVC slang som producerar högt vattentryck för det kan orsaka allvarliga skador på andra. Inga oanständiga handlingar som att kasta pulver och pasta på andras ansikte, särskilt inte på kvinnor ", olämpliga fysiska kontakter och beröring är oacceptabla.

• Att dricka för mycket alkohol, speciellt på offentliga platser som kan orsaka irritation och oroligheter. Måttlig alkoholkonsumtion med vänner och familjer i sitt eget privatliv är att föredra.

• Att köra efter att ha druckit alkohol, eftersom det orsakar dödsolyckor i trafiken varje år.

Songkran Festival
Festivalen Songkran infaller den 13, 14 och 15 april varje år. Den första dagen är känd som Maha Songkran eller Grand Songkran. Den thailändska regeringen har förklarat Songkran festival som förläng helgdag för att göra det möjligt för människor att återvända till sina hemstäder för släktträffar, beslutsfattande och återförenas med andra.

Den 13 april ska man visa uppskattning för den äldre befolkningen för deras år av bidrag till familjen och landet.

Den 14: e april är utsedd till Family Day för att kunna fira familjens kärlek och samhörighet.

Bilden är lånad från internet
Songkran anses vara en av de viktigaste traditionerna i Thailand för att den omfattar de tre största värderna i det  thailändska sättet att leva - dessa är:
 • Värdet av familjen
 • Värdet av samhället
 • Värdet av religionen
 Vem är Nang Songkran?

Här kommer en berättelse om ursprunget till hur Nang Songkran skapades. Det sades att Tao Kabilaprom hade sju döttrar, kända som Nang Songkran.

I ett spel som han förlorade mot Thammakumarn hlev Tao Kabilaprom tvungen att betala sin skuld med huvudet. Hans huvud fick dock inte komma i kontakt med marken, luft eller vatten, eftersom det skulle orsaka katastrofer.

För att upprätthålla fred på jorden, var hans huvud placerat på en bricka som sedan fördes till Krailad Mountain. Varje år skulle en av döttrarna föra huvudet ner till stan för procession. Varje dotter var unik på sitt sätt och identifierades av hennes smycken, val av vapen och transportmedel som symboliseras av djur.

Eftersom det fanns sju döttrar, tjänade de även som älva varje dag inder hela veckan. Namnen på de sju Nang Songkran för varje dag är:
 • Söndag Tung-sa, Garuda
 • Måndag Ko-ra-ka, Tiger
 • Tisdag Rak-so, Pig
 • Onsdag Mån-ta, Donkey
 • Torsdag Kiri-Nee, Elephant
 • Fredag Kimi-ta, Buffalo
 • Lördag Maho-slits, Peacock

2 kommentarer:

 1. På Songkran skall låta bli..... Mmm allt det där kommer du både att se, göra och uppleva själv.

  Det är så uppfriskande att komma på moppen och få en hink isvatten över sig.

  Vi ses snart.

  SvaraRadera
 2. Uuuu... På Songkran håller vi oss hemma, allt man har med sig ut blir förstört, kamera, den trevliga boken, Mp3-spelaren etc. Dessutom ger man sig ut längs med vägarna med livet som insats (ännu mer än vanligt). Har genomlevt ett flertal Songkran på Phuket under tidigare år men en gång hade varit nog. Jag kanske har blivit för gammal för att tycka att det är kul att bli helt genomdränkt var 5:e meter...

  Tänk på att det är lite vanskligt (för att inte säga omöjligt) att säga saker på thailändska utifrån ord som skrivits med västerländska bokstäver, eftersom man då inte ser hur man ska betona ordet. Man har ju som bekant fem olika sätt att betona orden, vilket ger helt olika betydelser.

  Ordet för "Nytt" i nyårshälsningen (Mai) kan alltså - beroende på hur man uttalar det - ha fem olika betydelser nämligen; Trä, Inte, Ny, Siden, eller så kan ordet Mai utgöra ett frågeord, d.v.s. det som man säger i slutet av en mening för att markera att det är en fråga (man använder ju inte några frågetecken här). Men säger man hälsningsfrasen på nyår så lär de väl förstå förhoppningsvis, men inte helt säkert. Thailändare har mycket svårt att koppla om man säger orden med fel betoning.

  Kan tillägga att i fjol inträffade 3 516 trafikolyckor under det som kallas "The seven days of danger", alltså under Songkran. Av dessa miste 361 personer livet och 3 802 skadades. Ändå var antalet dödade och skadade lägre i fjol än år 2009.

  SvaraRadera

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE