Mat i Thailand.

Maten i Thailand betyder väldigt mycket för befolkningen då vardagens sociala sammankomster nästan alltid inkluderar något ätbart. Många rätter i små portioner är inte alls ovanligt vid måltider och sammankomster.
Här nedan ska jag lista några exempel från de olika delarna i Thailand.

Från centrala delarna:
Röd Curry, Grön Curry och Panang Curry
Tom Yum Kung - Brukar klassas som thailands nationalrätt. Soppa med färska räkor, citrongräs etc.
Tom Kha - En kokosmjölkssoppa, inte sällan serverad med kyckling.

Från norr:

Khao Soi - Äggnudlar med curry.
Nam Phrik Ong - Kokt fläskfärs med bland annat chili och tomat.

Från nordöst:

Khao Niaow - Klibbigt ris som ofta förvas i en liten bunke och äts med händerna. Ofta doppar man riset i skålar med starka röror och såser innan det tuggas. (bästa riset enligt mig)
Som Tam - En ofta mycket kryddstark papayasallad, med grön, omogen papaya, chili, lime, fermenterad fisksås (eller pla ra på thailändska). Enligt mig är denna jättegod men kan vara stark i smaken.
Gai Naeng - Grillad kyckling, ofta "marinerad" i fisksås, citrongräs, vitlök och peppar.

Från söder:

Masaman Curry - En matig soppa med kokosmjölk, potatis och gul lök samt kyckling eller annat kött
Gul Curry - Varierande rätter med just gul curry



Smaklig måltid!

6 st har skrivit något!

Gabbiih sa...

Va fin blogg, maten såg jätte god ut :) !

Tackar!

Anonym sa...

ni har skrivit fel på några maträtter...

Stina sa...

Hej anonym: Du får gärna rätta oss på det som är fel.

veiken sa...

Maten är värd en resa i sig! :)
Svar: ÖB = Galne Gunnar = Rusta = Jula, whatever. Kärt barn har många namn, så jag gjorde ett eget! ;)

Veiken: Du har så rätt!
/Stina