Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Visum och exakt 7 månader kvar

Idag är det exakt 7 månader kvar tills jag och Joachim ska åka till paradiset igen, men första ska man uppleva Sveriges höst och vinter och en pytteliten del av den ev början på våren. Nu är det inte säkert att det hinner bli vår innan vi åker, men det gör inget.

Det är också första hösten och vintern som vi får uppleva i vår lägenhet i stan. Vi kommer slippa att kratta löv, skotta snö och vi slipper elda i vedspisen varje dag - skönt! Allt blir så mycket lättare när man bor i stan och det är nära till allt.

När man är i Thailand är allt också mycket lättare enligt mig, för där är det en sån frihet på annat sätt. Värmen och atmosfären gör gott för kropp och själ. Ett liv på heltid i paradiset vore verkligen paradiset.

Ang att leva i Thailand på heltid så finns det något man inte får glömma och det gäller visum. Jag fick ett superbra mail på Facebook av Jessica Zettergren som bor på heltid i Bangkok med sin man och sina två barn. Hon har också en egen blogg som heter in my shoes. Här kommer utdraget från hennes mail till mig:


Det vanligaste för turister är att de inte skaffar något visum alls, utan tar ett "Visa on arrival", som ger 30 dagar automatiskt fritt visum i landet. Detta kräver dock att man kommer in via flyg.
Kommer man till fots (eller buss, bil) så blir det bara 14 dagar fritt "visa on arrival".
Sedan har vi att ansöka om Turist-visum, vilket man alltså måste göra om man ska vara mer än 30 dagar i landet. Detta visum ger en 60 dagar, som man sedan på immigration kan förlänga med 30 dagar.
Sen kommer det intressanta visumen i den här frågan - Non Immigrant-visum, som ibland i folkmun kallas "Long-stay-visum". Detta visum finns i några olika exemplar, varav Business-visum är ett av dessa. En annan känd variant bland svenskar är det som i folkmun kallas "Pensionärs-visum". Även utlänningar som är gifta med thai har ett slags Non Immigrant-visum.
För att få ett Non Immigrant-visum krävs alltså att man besitter sina kriterier och att alla papper är på plats när man söker det. Pensionärerna måste ha alla sina papper och konto-utdrag och allt vad det ska vara på plats. Ska man jobba, måste jobbet och alla papper som ska vara med, vara klart innan man söker sitt vium.

Här är jag lite lite osäker på hur det går till men... Samma sak gäller om du vill öppna ett eget företag i Thailand. Du måste först öppna, registrera, anställa dina 4 thai per icke-thai, och ha allt korrekt i ordning, innan du kan ta med dig hela pappersluntan och söka dig ett Business-visum. Vilket visum som helst funkar alltså inte. För att jobba, måste man ha ett Business-visum, och det får man alltså inte i handvändning.
Närmare info alla sorters visum finns på Thaiembassy. Här är en annan länk om just Visum

2 kommentarer:

  1. Ett litet tillägg till informationen om visum: Det som i folkmun kallas för "pensionärsvisum" innebär på intet sätt att man måste vara pensionär/uppbära någon form av pension. Det som krävs för detta visum (som egentligen heter Non Immigrant O A Visa/Long stay) är att man ska ha fyllt 50 år, ha minst motsvarande 800 000 THB på ett bankkonto samt kunna visa upp ett läkarintyg på att man är fri från diverse sjukdomar, bl.a. syfilis i tredje stadiet, elefantiasis, spetälska, tuberkulos och drogberoende samt att kunna uppvisa ett fläckfritt utdrag ur brottsregistret.

    Det går alltså bra att bo året om i Thailand om man uppfyller de ställda kriterierna, O A visumet har således inte något att göra med att man ska uppbära pension.

    SvaraRadera
  2. Hej Christer! tack för din kommentar, all info är bra när det gäller VISA. Samt tack för att du kikade in, hade nämligen tappat bort er sida i samband med design ändringen. Men nu är ni på plats igen ;-.)

    SvaraRadera

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE