Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Dödstalet stiger i Bangkok

Tittade i min mobil för vädret i Ban Phe, det visar ca 33 garder med sol/regn men den verkliga känslan av dessa 33 grader är faktiskt 53 grader. Det är S V E T T I G T!
Om vi fortsätter med nedräkningen så har vi hamnat på 58 dagar kvar, det går neråt.
Nu hoppas vi givetvis också att alla oroligheter i Bangkok ordnas upp också, det är verkligen tråkigt, ledsamt och oroligt allt som händer och det ser inte ljus ut med tanke på denna rubrik:

Dödstalet stiger i Bangkok
Ytterligare tre människor har dött när sammanstötningarna i Bangkok fortsatte i dag, rapporterar en fotograf.

Drabbningarna i går mellan militär och regimkritiker tog minst 16 människoliv, uppger stadens räddningstjänst. Och nu lovar myndigheterna att göra slut på våldet.

Militären ska försöka leta upp och beslagta vapen bland civila samtidigt som den försöker göra det svårare att ta sig in i demonstranternas läger mitt i staden - i det viktiga affärs- och butiksområdet Silomdistriktet.

Det är ändå risk för fortsatt instabilitet i Bangkok, varnade regeringstalesmannen Panitan Wattanayagorn.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vädjade till parterna att upphöra med våldsdåden som skakar landet och att åter tala med varandra. Ban sade att han följer det snabbt växande våldet med "stigande oro" och att han är bedrövad över de civila dödsoffren, varav ett par journalister.

Även utrikesdepartementet i Washington uttryckte oro och uppmanade till återhållsamhet.

Upptrappningen under fredagen kan ha utlösts av att en av rödskjortornas ledare, generalmajor Khattiya Sawasdipol, fått en livshotande skottskada. Han blev skjuten i huvudet vid en presskonferens i lägret som de regimkritiska demonstranterna slagit upp i Bangkok.

Beskjutningen har kallats för mordförsök och militären har bekräftat att den har prickskyttar runt lägret. Läkare bedömer Khattiyas utsikter att överleva som små.

På fredagen öppnade militären eld mot rödskjortorna för att täppa till avspärrningarna i Silom-distriktet. Några demonstranter kom ut ur lägret, kastade sten och bensinbomber och sköt med slangbågar mot militären. Militären använde tårgas, gummikulor och skarp ammunition.

Utöver de 16 dödsoffren sårades minst 140 människor. Tre av dem uppges vara utlänningar.
Bangkoks affärscentrum beskrivs som en krigszon. Tungt beväpnade soldater finns överallt, helikoptrar flyger på låg höjd, medan demonstranterna är hjälmförsedda och rustade för slagsmål. Många poliser sympatiserar med rödskjortorna och en av dem rapporteras ha skjutit mot soldater.

Demonstranterna försöker hålla ingångarna till lägret stängda och öka säkerheten där. De har byggt barrikader av bildäck, spetsiga bambustavar och taggtråd.

Myndigheterna har stängt av elen till området och stoppat en spårvägslinje som går genom det. Trots avspärrningarna uppges ytterligare demonstranter ha anslutit sig till de omringade.

Den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, som de rödklädda demonstranterna stödjer, uppmanade regeringen att dra tillbaka soldaterna och återuppta förhandlingarna med rödskjortorna. Thaksin befinner sig i exil för att undgå fängelse för en korruptionsdom.
Bild och text är från www.bt.se
Jvad ska man säga, det finns inga ord - det är bara så fruktansvärt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE