Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Det verkar väldigt oroligt i Thailand nu.

Saxat från ww.bt.se
Konflikten i Thailand mellan regeringen och "rödskjortorna" har nu nått en så allvarlig nivå att landet riskerar att dras in i ett inbördeskrig, varnar tankesmedjan International Crisis Group (ICG).


ICG skriver i en rapport att Thailand måste överväga att begära internationell medling för att dämpa krisen och undvika ökat våld.

"Det thailändska politiska systemet har brutit samman och förefaller inte i stånd att dra landet bort från randen till en utbredd konflikt", skriver ICG. Organisationen varnar för att kraftmätningen på Bangkoks gator kan urarta i vad som i praktiken är ett inbördeskrig.

Under april dödades 27 människor och nästan tusen skadades i en serie blodiga sammanstötningar i huvudstaden.

De regeringskritiska rödskjortorna, som stöder den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, har fått hård kritik för att ett hundratal av dem i torsdags gjorde en räd genom ett stort sjukhus i tron att soldater gömde sig där inför ett tillslag mot demonstranterna.

Sjukhusledningen evakuerade de flesta av de 1 400 patienterna av säkerhetsskäl, och rödskjortornas ledare tvingades be om ursäkt för blundern.

Men på lördagen hävdade rödskjortorna att sjukhusledningen avsiktligt lät evakueringen ske under kaotiska former för att framställa demonstranterna i dålig dager.


ICG rekommenderar i sin rapport att framstående politiska ledare från omvärlden får i uppdrag att medla. I ett första steg skulle regeringen övertalas att dra bort militären från gatorna, samtidigt som rödskjortorna kunde nöja sig med mer småskaliga demonstrationer, som inte lamslår livet i Bangkok. Under medlargruppens ledning skulle parterna också kunna förhandla om en provisorisk samlingsregering i väntan på nyval.

Inget tyder dock än på att den nuvarande regeringen vill ha någon utländsk inblandning.

Även människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) vädjar till thailändarna att inleda förhandlingar om en politisk lösning "innan situationen eskalerar".

2 kommentarer:

  1. sv: ja, undra om man någonsin kommer att vänja sig vid att se prostitution så här nära :/

    SvaraRadera
  2. Linn: nej jag tror inte det.
    /stina

    SvaraRadera

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE