Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Swethaiparadise - Thailands historia.

Statsskick
monarki
Yta: 514000 km2


Huvudstad

Bangkok
Invånarantal: 61,2 miljoner


Invånare/km2: 119
Befolkning: thai 75%, Kineser 14, övriga 11%


Officiellt språk: thai
Läs och skrivkunnighet: 93%


Religion

buddister 94%, muslimer 4%, övriga 3%

Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 12%, industri 39%, service 49%


Exportvaror

datorer, kläder, ris, gummi, elektriska apparater
Exportländer: USA, Japan, Kina, UK Singapore, Tyskland, Malaysia

Importvaror 

råvaror, fordon, stål maskiner, bränsle
Importländer: Singapore, Japan, USA, Kina Tyskland, Malaysia, Taiwan


Naturtillgångar

trä, tenn, bly, gips, zink fisk, naturgas

Historia


Landet
var känt under namnet Siam fram till 1939, då riket bytte namn till Thailand. Mellan 1945 och 1948 återtog riket namnet Siam, för att sedan få tillbaka namnet Thailand. Siam var det enda riket i området som inte erövrades och koloniserades av europeiska makter.


Geografi


Thailand är ett tropiskt land med många naturtillgångar. I norr består Thailand av berg och bördigt slättland, i öst av berg och platåland, i syd av låga berg och skog och i den centrala delen av bördiga leravlagringar från floden Chao Phraya. Den thailändska floran och faunan består av en betydande mångfald av växter och djur.

(bilden är lånad från nätet)
Den högsta punkten är Doi Inthanon med 2 565 meter över havet.


Provinser


Thailand är indelat i 75 provinser, uppdelade på 6 regioner. Huvudstaden Bangkok är ett speciellt administrativt område snarare än en provins men räknas ofta som en 76:e provins då det är på samma administrativa nivå.

Pågående oroligheter


Sedan många år tillbaka har en lågintensiv konflikt utvecklat sig i det som i Thailand benämns "Djupaste Södern", det vill säga de södra delarna av landet. I dessa delar av Thailand lever en stor del muslimer som under åren stärkt sina positioner i Thailand, mestadels genom invandring. 

I och med detta så har en rad militanta grupperingar grott fram, som ett svar på vad de uppfattar som orättvisor, baserade på etnisk tillhörighet. Den thailändska regeringen har under åren ägnat mycket liten kraft åt att bekämpa problemet, varken militärt eller genom proaktivt arbete för integration eller dylikt. 

Med jämna mellanrum har konflikten blossat upp till en mer väpnad konflikt. Under de senaste tre åren har Bangkok Post kunnat rapportera om politiskt motiverade mord minst en gång i veckan. Sedan militärkuppen har reguljära trupper gjort flera räder i området, hittills utan några större framgångar.

Källa: Wikipedia.Detta kan man göra i Thailand


Longtail-båt

På de flesta stränder finns Longtail-båtar som fungerar som taxibåtar. Det är en mysig omväxling att ta sig med detta transportsätt mellan de olika stränderna eller till någon närliggande ö. Man bör dock vara medveten om att ljudnivån från motorerna kan vara hög så helst bör man undvika det transportmedlet om man ska ge sig ut på längre turer.


Båtturer, ö-luffa


De flesta orterna i Thailand har en större hamn. Därifrån går mängder av båtturer och färjor. Man kanske bara vill ta en dagstur med båt för att få snorkla på en ny plats, eller så kan man åka ut till någon av de öar som ligger någon timmes färd bort och bo några nätter där. Vad man än vill göra så finns det ett stort utbud till överkomliga priser.

Matlagningskurs


Varför inte ta tillfället i akt och passa på att lära dig att laga den goda och nyttiga traditionella thailändska maten? Imponera på vännerna när du kommer hem genom att trolla med alla de sorters curry och chili för att få till en härlig smaksensation.


Tuk-tuk


Om man vill se sig omkring kan man åka tuk-tuk som är en lokal form av ett litet mopedfordon med en kupé bak för resenärerna. Det är billigt som skam. Vill man åka en heldag kan man begära fast pris och har man tur så hittar man en chaufför som pratar engelska och har lite guideambitioner.

Spa


Det är relativt billigt att gå på spa-behandlingar i Thailand. Frossa i fotvård, meditation, örtbad och diverse behandlingar. Spa-inrättningarna brukar vara mycket lyxigt inredda med harmonisk musik, nyttiga tedrycker och färsk frukt som serveras medan du bara njuter.


Massage


Thai-massage och mängder av andra massage-tekniker erbjuds till lågt pris. Även på stränderna finns thailändska damer som gärna vill mjuka upp dina muskler till de rullande vågornas brus. Varför inte unna sig en massage varje dag när det är så lättillgängligt och billigt?

Skräddare
Det finns mängder och åter mängder av skräddare i Thailand. När man är där så kan man passa på att låta sy upp en kostym eller dräkt för en billig penning. Alternativt så är det populärt att man tar med sig sitt favoritplagg till skräddaren så kan han eller hon kopiera det åt dig. En liten varningsflagga för att det finns en del skräddare som inte är så måna om kvaliteten. Titta på sömmarna på plaggen och betala inte förrän du är helt nöjd.

Safari
Åk med på safari ut i mangrove-terrängen. Det är häftigt att se detta mycket speciella ekosystem som växer ofattbart fort. Det är ett virrvarr av rötter och lera som väver samman ett skydd mot föroreningar och erosion. Ett sätt att göra detta är ifrån elefantryggen. På Koh Phuket har man elefanter man kan boka in för en tur. Det fungerar även bra att ta på sig vandrarkängorna och ta sig fram till fots.


Källa: thailand-turist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE