Inspiration och information om Ban Phe, Rayong i Thailand och andra resor i världen.

Högtider och festivaler i Thailand.


Januari

- Paraplyfestivalen
Hålls i Chiang Mai, norra Thailand i mitten av Januari. Man firar det traditionella hantverket att göra paraplyer av trä och papper.
- Kinesiska nyåret
Många thailändare med kinesisk ursprung firar det kinesiska nyåret som infaller lite olika år från år men det är någon gång i slutet av januari eller i början av februari. Bra plats att se mer av det, är att besöka chinatown i Bangkok.
Februari
- Makha Bucha
Den tredje av årets stora buddhisstiska högtider. Används för att samla andliga meriter, thailändarna besöker sina "wat" denna dag kan man också se ljuståg. (Datum fullmåne i feb)
- Blomsterfestivalen
I Chiang Mai anordnas en stor blomsterfestival den första veckan i februari.
Mars
- Thai Kite
Sport och musikfestival med uppvisningar. Himlavalvet fylls med drakar i landets alla hörn.
April
- Song Kran
Det thailändska nyåret, 13-15 april (på vissa turistorter upp till en veckas firande). Buddhabilder badas, munkar och äldre hedras av yngre genom att vatten hälls över deras händer. Vi turister kan förvänta oss en och annan skopa vatten som slängs obarmhärtigt över en. Här kommer ingen undan. Poliserna som dirigerar trafiken i vägkorsningarna är inplastade till tänderna. Pistolen i plastpåse och kommunikationsradion likaså, alla deltar i spektaklet. Var försiktig i trafiken då det händer mycket olyckor under nyårsfirandet
Maj
- Kröningsdagen
Den 5:e maj hålls en ceremoni för att fira Kung Bhumibol Adulyadej (Rama 9) krönings dag.
- Visakha Bucha
Den dag i maj när det är fullmåne firas den viktigaste högtiden i den buddhistiska kalendern. Mässor hålls i form av ljusprocessioner vid templen för att högtidlighålla Buddhas födelse, död och upplysning.
– Raketfestivalen, Bun bang faj
En ljudlig tillställning som är tänkt att blidka den hinduistiska regnguden. Här förväntas god fruktsamhet både privat och det jordbruksmässiga planet. Här vinner den som byggt den mest spektakulära hemmagjorda raketen som når högst, smäller högst och ger ifrån sig de största kravaderna.
Juni
- Phi-ta-kon
Under juni firas den exotiska festivalen i nordöstra Thailand. Man ber om regn och firar buddhas näst sista reinkarnation som prins Vessandorn. Unga män klär ut sig till andar (kallas Phi ta khon) som under två dagar går i parader på gatorna.
Juli
- Asanha puja
Vid fullmåne i juli. Till minne av buddhas första predikan. Nationell helgdag.
Augusti
- Drottningens födelsedag
Den 12:e augusti fyller den thailändska drottningen Sirikit år och för att fira detta påkostas stora dekorationer på byggnader m.m. De mest luxuösa finner man i Bangkok utmed Ratchadamnoenavenyn och omkring Grand Palace.
September
- Båtfestivaler, Kings cup.
Roddtävlingar i varje vattendrag. Båtar och besättning är ofta mycket dekorerade och färggranna. I Hua-Hin avgörs Kings Cup på land i form av elefant polo.
Oktober
- Vegetarisk festival på Phuket
Intensiv, explosiv och skrämmande.
- Racing Buffalo Festival
Festival i Chonburi med bland annat buffel-lopp. Varje tävling utser dessutom den vackraste vattenbuffeln
November
- Loy Krathong
Krathong är en liten lotusformad båt av bananblad med ett ljus, en rökelsesticka och ett mynt. Som sedan skjuts ut i en flod, sjö eller i havet. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna. Man lämnar gångna synder och motgångar bakom sig och ber om lycka inför framtiden. Firas i hela Thailand. Infaller under fullmåne natt i november. Loy = flyter
- Wat Saket festival
Bangkok i November. Gyllene berget (Wat Saket eller Golden Mountin) har fösta veckan i november sin gyllene bergsfestival. Berget sägs rymma reliker av Buddha som var en gåva till kung Rama V från vicekonungen av Indien.
- Elefantfesten i Surin
En lördag i november arrangeras varje år den stora elefantfesten i Surin i nordöstra Thailand. Elefanten ses både som transportfordon/arbets maskin och som en symbol. Ett par hundra elefanter går i gemensam parad och man genomför en uppvisning där elefanter arbetar, spelar fot- och snabelboll, dansar mm. Ett extra pampigt programinslag är de fullt stridsutrustade elefanterna enligt gammal stil — det handlar om vackert utsmyckade vandrande fästningar.
December
- Thailands Nationaldag
5 december, Kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX) födelsedag.

3 kommentarer:

 1. Intressant!Loy krathong har vi varit med om/på några gånger, väldigt vackert och stämmningsfullt.Man kan även lägga i en liten bit från en nagel, ett hårstrå, och en tråd från sina kläder (men det kanske är lokalt).
  Man klär de vackert med blommor, blad, rökelser, ljus och mynt, som du skrev.
  Sen är botten oftast en platta från bananträd stammen, eller en bit friggolit,
  för att det ska flyta.

  Åsa

  SvaraRadera
 2. Försök att fira songkran i Ban Phe någon gång, helt villt inne i byn. Har firat i Pattaya tidigare men det slog inte Ban Phe firandet tycker jag.
  Vi kommer vara på plats i år för att delta på denna festlighet.

  SvaraRadera
 3. Hello Åsa!
  Låter hur mysigt som helst och framför allt vackert - har aldrig varit med om någon högtid än.

  Tjenis Fredrik och grattis på födelsedagen ;-)
  Japp det ska vi se till att göra, har bara varit med liiite i Phuket, men inte nämvärt.

  SvaraRadera

Hej och välkommen.

Skriva gärna en kommentar när du ändå är inne och läser.
I listan kommentera som väljer ni profilen namn/webbadress alternativt anonym då kan alla kommentera.
Tack för din kommentar,

Skapad av Stina Ferm för Swethaiparadise. Använder Blogger.

FOLLOW ME @SWETHAIPARADISE